Kavics IKT-ELTE

Kavics IKT-ELTE

Egy megosztási felület - SlideShare

2017. március 20. - Oláh Péter

Aki az bármilyen egyetem már megfordult, az ismeri azt a frusztráló belső ingert, miszerint: "Kell a jegyzet!!!"
Miért is van ez? Az előadók gyakran nem szánnak időt arra, vagy épp elkenik azt, hogy hol, mikor lesz elérhető az előadás jegyzete, már ha az vetített formában történik meg. Amikor meg épp, akkor meg csavaros utakon tudunk eljutni oda.
Ma a google félelmetes sokoldalúsága a megosztási felületek fellegvára lett (Dokumentumok, levelezési lista, táblázatok, bármilyen feltöltött anyag). Most egy speciális weboldalt nézünk meg, mely kimondottan a vetített prezentációkat hivatott összegyűjteni. 

SlideShare

 

A címre kattintva a kedves olvasó eljuthat a SlideShare weboldalára. A weboldal nem más (angolos kifejezéssel élve: as advertised), mint egy Slide-okat (magyarosan prezentációkat) összegyűjtő webes felület.

slideshare.jpg

Mire használható?

A weboldal alkalmas felületet kínál prezentációk megosztására. Egy adott előadás után az előadó egy köremail keretein belül elküldheti a hallgatóságnak az akkor leadott prezentációt. Legyen az pdf vagy videó. 

Másik lehetőség a böngészés. A főleg angol nyelvű prezentációk széles tárháza várja a böngészni vágyót. Akár tanárt inspiráció és módszer gyűjtésére, akár diákot projektmunkához. Ez óriási lehetőségeket rejt magába az angol nyelven tudó érdeklődőknek. Az előadásokat tematika szerint rendezni is lehet.
Nagy hátránya ennek mindazonáltal az idegennyelvűség, és az a tényező, hogy nem lehet a prezentációkat letölteni a saját gépre. Engem még speciel az is zavar, hogy a prezentációk nagy része támaszkodik a prezentálóra. Tehát ha egy jobb előadóról van szó, akkor az nem csak felolvassa a diákat, hanem csak segítségül használja az anyagához, azt több helyütt kiegészíti, így a slidesor csak az előadással magával teljes értékű. 

Amennyiben viszont célirányosan használjuk, és nem akarunk a google adta lehetőségekkel élni, akkor ez egy remek eszköztár előadásaink megosztására. 

Kedvcsinálónak megosztok egy általam kedvelt szakmódszertani prezentációt, amely magában hordozza a SlideShare felület előnyeit, hátrányait: GAME ON!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maroskavics-ikt.blog.hu/api/trackback/id/tr7312353621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása