Kavics IKT-ELTE

Kavics IKT-ELTE

Fogalomtérkép

2017. március 13. - Oláh Péter

Ebben a blogbejegyzésben a fogalomtérkép egy fajtáját fogom ismertetni. A fogalomtérkép egy olyan vizuális, szófelhőkből álló struktúra, mely egy adott témakör, fogalom kapcsolatait, felépítését hivatott felépíteni. Ilyen alkalmazás például a bubbl.us. Az alábbi weboldallal nagyon könnyen, egyszerűen, gyorsan építhetünk fogalomtérképeket, majd ezeket lementhetjük. A weboldal használata ingyenes, így bárkinek elérhető.

A szófelhők felépítése hierarchikusan történik, akár családfát is lehet vele létrehozni, de nagyon jól lehet vele szemléltetni például anyagfelépüléseket. Egy ilyenre egy példa a matematika területéről:

new-mind-map_1.jpg

A hierarchikus felépítésen kívül más struktúrákat is lehet alkalmazni, hogy máshogyan nézzen ki a szófelhők geometriai elrendezése. A buborékok ezen felül formázhatóak, színezhetőek.

Nagy előnye, hogy prezentációként is felhasználható, így órán az interaktivitásával maradandóvá teheti az anyagfelépülés lépéseit. A buborékokhoz link is csatolható, így könnyen összekapcsolható magyarázó részekkel, wikipedia vagy mateking oldalakkal, vagy esetleg saját tanári oldalakkal. A buborékokhoz egyaránt csatolható fájl, kép, videó és alkalmazás is.

Kimondott hátrányt nem is igen tudnék felhozni. Nagyon szemléletes, könnyen, egyszerűen felépíthető, és jól tud számtalan dolgot illusztrálni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://maroskavics-ikt.blog.hu/api/trackback/id/tr5712334447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása