Kavics IKT-ELTE

Kavics IKT-ELTE

Új IT-alkalmazások - Leonar3do

2017. április 21. - Oláh Péter

A virtuális valóság ma már egyre elérhetőbb a (tehetősebb) emberek, és iskolák számára, elég csak az Oculus Riftet, vagy a Steam-VR-t említeni. Az oktatásban is számtalan ziccer rejtőzik, hogy a kiterjesztett valóságot, a virtuális teret hogyan lehet alkalmazni ily keretek között. A mai bejegyzésben egy úttörő magyar (!!!) technológiát szeretnék bemutatni, amely már bőven a mára elterjedt VR eszközök előtt megkezdte térhódítását.

Amint azt a bemutató videóban látható volt, egy nagyon ügyes kis szerkezetről van szó. A Leonar3do egy számítógépre letölthető programmal futó virtuális tér manipuláló alkalmazás és eszköz. Működtetéséhez szükséges a három kamera (érzékelő) mely leköveti a toll (az úgynevezett madár) mozgását, illetve egy polárszemüveg, mely előállítja az agyunknak a 3D hatást. Ezek segítségével újszerű élményt lehet nyújtani az oktatás területén, gondolva itt kreatív alkotásra, szemléltetésre. A mozgókép egy nagyon figyelemmegragadó módja a szemléltetésnek, mi lehet ennél jobb, ha nem a 3D vizualizálás? 

Szerencsére a magyar fejlesztőbrigád külön figyelmet fordít az oktatásban való alkalmazhatóságra, nem csak a szórakozásra, és komolyabb munkákra. A Leonar3do remekül alkalmazható kémiai, térgeometriai, fizikai tanórák keretén belül. 

Volt alkalmam annak idején kipróbálni a Leonar3do-t. A madárral nagyon könnyű, és kényelmes dolgozni, bár szokni kell az érzést, hogy virtuális térben alkotunk. A szemünknek is rá kell állnia a 3D szemüvegre, ami nem könnyű, így ezt tartom az eszköz egyik legnagyobb hátrányának. Ezek a Steam-VR és az Oculus esetén már feloldott problémák.

A teljes készülék és szoftver ára mindazonáltal 2000 dollár (közel félmillió forint), amely ugyan elég súlyos ár, de ha belegondolunk, hogy egy univerzális demonstrátor feszültség- és áramerősség mérő is kerül ennyibe, lehet, hogy érdemes beruházni egy ilyen eszközre. Természetesen egy nem elég, mert egy kiscsoportos osztály részére is legalább 15 kéne, az pedig valami irdatlan összeg, melyet az oktatásra nem szokás áldozni Magyarországon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://maroskavics-ikt.blog.hu/api/trackback/id/tr112442917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása